ما آفریده شده ایم که یک زندگیِ شیرین و روبه رشد در کنار خانواده را تجربه کنیم، پس چه می شود که دچار طلاق عاطفی و واقعی می شویم و زندگی را برای خود و فرزندان مان، به جهنمی سوزان تبدیل می کنیم؟ شاید به این پرسش، اینگونه پاسخ بدهید که اختلاف و تعارض، بخشی از زندگی ما انسان هاست و راه گریزی از آن نداریم و باید به آن ها تن داد. این پاسخی درست اما ناقص برای پرسش بالاست. درست است که نباید نگاهی آرمانی به زندگی داشت و زمین را با بهشت اشتباه نگرفت، اما مدیریت و کنترل تعارضات، بخشی از کاری است که به هر انسانی سپرده شده است. در واقع وجود اختلاف و تعارض در هر رابطه ای اجتناب ناپذیر است اما داشتن مهارت حل تعارض به هریک از ما کمک می کند تا بتوانیم روابط صمیمانه تری را با اطرفیان تجربه کنیم. در این درس، می خواهیم مهارتی را به شما بیاموزیم که با یادگیری آن، تغییری اساسی در جهت بهبود زندگی مشترکتان ایجاد شود. این مهارت مهم، مهارت حل تعارض است. شما در این درس، با معنای تعارض و عوامل ایجادکننده آن آشنا می شوید و اصول و راهکارهایی برای حل تعارضات زندگی تان خواهید آموخت. بعد از گذراندن این درس، شما از مشکلات زندگی مشترکتان آگاه خواهید شد و اجازه نخواهید داد که این تفاوت ها، اختلافات و تعارضات به بحرانی غیرقابل حل تبدیل شوند.
سرفصل ها
جلسه اول: آشنایی با مفهوم تعارض در زندگی مشترک
جلسه دوم: آشنایی با عوامل ایجادکننده تعارض در زندگی مشترک (بخش اول)
جلسه سوم: آشنایی با عوامل ایجادکننده تعارض در زندگی مشترک (بخش دوم)
جلسه چهارم: آشنایی با عوامل ایجادکننده تعارض در زندگی مشترک (بخش سوم)
جلسه پنجم: آشنایی با راهبردها و اصول حل تعارض
جلسه ششم: آشنایی با حل تعارض در شرایط کرونا
روانشناسی و رواندرمانی
معمولا نگاه افراد به زندگی مشترک، متفاوت است و این یک امر کاملا نسبی است چرا که نمیتوان انتظار داشت که زن و شوهر در همه مسائل، اتفاق نظر داشته باشند، گاهی پیش میآید که در مسائلی با همدیگر، نظرات متفاوتی دارند؛ بنابراین بهتر است در اینگونه موارد، رفتار عاقلانه و مناسبی داشته باشند تا بتوانند به حل تعارض در زندگی مشترک بپردازند. در این محتوا قصد داریم در مورد راه حلی برای عمده مشکلاتی که در زندگی بین زن و شوهر به وجود میآید صحبت کنیم و به حل این مشکلات از طریق روانشناسی و رواندرمانی بپردازیم.
دعوا در زندگی مشترک
اختلاف و دعوا در زندگی مشترک، معمولا وجود دارد و یک امر طبیعی در بین زن و شوهر است. همسران بر اساس نوع تربیت و آموختههای خود از زندگی، هر کدام از سبک خاصی برای زندگی و یا حتی حل تعارض در زندگی مشترک استفاده مي كنند.
اختلاف و مشکلات بین زن و شوهر یک امر طبیعی است. بعضی از افراد فکر میکنند برای اینکه در زندگی با یکدیگر دچار مشکل و اختلاف نشوند، باید با یک نفر که از هر لحاظ شبیه خودشان است ازدواج کنند و هیچگونه تفاوت سلیقهای با یکدیگر نداشته باشند. به همین خاطر، رضایت در زندگی زناشویی مهمترین دغدغه افراد شده است. اگرچه همه همسران در زندگی زناشویی، اختلافات زیادی را تجربه کردهاند اما همه آنها، به یک نوع، دنبال حل تعارض در زندگی خود نیستند. با این وجود مهمترین نکتهای که باید مد نظر داشته باشند این است که برای حل مشکلات زناشویی، باید بتوانند از دریچه دید طرف مقابل به مسائل نگاه کنند.
علت دعوای زیاد زن و شوهر
دعواهای زن و شوهری علتهای متفاوتی دارد. دو فردی که با یکدیگر زندگی مشترک را شروع میکنند، جدای از تفاهم و نقاط مشترکی که با یکدیگر دارند، نقطه ضعفهایی نیز در زندگی آنها وجود دارد و بر سر مسائل مختلفی ممکن است با یکدیگر اختلاف سلیقه و نظر داشته باشند. در این مبحث قصد داریم مهمترین مسائلی که ممکن است باعث بروز اختلاف و دعوا در زندگی مشترک شود را به شما معرفی کنیم.
از جمله مهمترین عوامل و مسائلی که باعث ایجاد مشکل و دعوا در زندگی زن و شوهر میشود عبارتند از:
- برتری جنسیتی
- نبود صمیمیت بین زوجین
- موانع ارتباطی که بین زن و شوهر وجود دارد
- سطح تحصیلات متفاوت
- تعرض به شخصیت فرد مقابل
- مشکلات مادی
- تعهد
- فرزندان و تربیت آنها
- فاصله سنی زیاد بین زوجین
- و ...
عوارض دعوا در زندگی مشترک
بسیاری از مردم عقیده دارند که دعوا نمک زندگی است اما باید توجه داشته باشید که اگر این مشاجرهها ادامهدار شود و به زبان دیگر کشدار شوند میتوانند پیامدهای بسیار بدی برای زوجین به همراه داشته باشند. وقتی که این مشاجرهها ادامهدار شود ممکن است باعث فحاشی و بیاحترامی بین زوجین شود و به این ترتیب دیوارهای احترامی که بین آنهاست، تخریب میشود، حرمتها شکسته میشود، گاهی باعث بیاحترامی به خانواده دو طرف میشود و به این ترتیب ارزش دو طرف جریحهدار میشود.
بعد از دعوا با همسر چه کنیم
مشاجره و دعوا با همسر یک امر عادی است و بین همه زن و شوهرها پیش میآید.چرا که دو انسان با دو طرز فکر متفاوت در کنار یکدیگر هستند که اختلافنظر بین آنها پیش میآید و همین امر باعث بحث و اختلاف میشود. اما بعد از دعوا، بعضی از همسران کارهایی انجام میدهند که به ضرر رابطه آنها است. بنابراین باید مواظب باشید زمانی که مشکلی و یا مشاجرهای با همسر خود دارید کاری انجام ندهید که باعث شود مشکل چندبرابر حاد شود. بنابراین سعی کنید نکاتی را رعایت کنید تا مشکل از این بدتر نشود.
در اینجا به چند نمونه از رفتار بعد از دعوا برای حل تعارض در زندگی مشترک اشاره میکنیم:
به صحبت هاي همسرتان برای فاصله گرفتن احترام بگذارید.
علم روانشناسی و رواندرمانی میگوید وقتی که دو طرف، بعد از دعوا عصبی میشوند، مغز آنها توانایی پردازش افکار را از دست میدهد. برای اینکه بتوانند به خوبی تصمیم بگیرند به زمان نیاز دارند تا اضطراب و نگرانی را از خود دور کنند. بنابراین وقتی که همسرتان از شما میخواهد که به او زمان دهید، این کار را انجام دهید.
بیتفاوتی را کنار بگذارید
مواظب باشید نسبت به همسرتان بیتفاوت نشوید. فاصله گرفتن بد از دعوا، یک امر طبیعی است اما مواظب باشید این فاصله، باعث دوری کردن از همسر و بیتوجهی نسبت به او نشود.
بهانهتراشی نکنید
با بهانهتراشی برای دعوا، بین خود و همسرتان، کدورت ایجاد نکنید. گاهی در محل کار خود خسته و بیحوصله شدهاید بهتر است این خستگی و ناراحتی را بر سر همسر خود خالی نکنید که باعث مشکلات بزرگتر در زندگیتان شود.
کنایه نزنید
نیش و کنایه باعث تخریبهای جبرانناپذیری در زندگی زناشویی میشود.
تحقیر نکنید
تحقیر کردن از اشتباهات بزرگ بعد از دعوا است که حس حماقت را به همسرتان القا میکند.
تلافی نکنید
تلافی کردن یعنی رفتاری مثل رفتار همسرتان که باعث لجبازی و در نهایت دعواهای مکرر در زندگی میشود.
نشانه های ناراحتی مردان و راههای آشتی کردن با آنها
متاسفانه شرایط و جو حاکم بر جامع ما به گونهای است که به مردها اجازه نمیدهد احساساتشان را به راحتی بروز دهند.به همین علت اکثر آنها، احساسات مختلف خود را پنهان میکنند و معمولا از بروز ناراحتی خود جلوگیری میکنند. با این وجود، تحقیقات علم روانشناسی و رواندرمانی بر روی مردان نشان داده است هنگام ناراحتی علایم مشترکی در همه آنها وجود دارد از جمله:
- زود عصبانی میشوند
- خود را در معرض شکست میبینند
- رفتار جدی دارند
- تمایلی به رابطه جنسی نشان نمیدهند
- خود را با کاری مشغول میکنند
- و ...
اما اینکه چگونه راه آشتی با مردان بعد از دعوا چیست به عوامل زیادی بستگی دارد و شما باید راه حل مناسب را بیابید تا بتوانید مشکل پیش آمده را حل کنید. به طور کلی، تعامل برای حل تعارض در زندگی مشترک، معذرتخواهی، گذراندن زمان با همسر و سازش مهمترین راهها برای حل مشکل و کدورت در زندگی مشترک است.
آموزش حل اختلافات بین زن و مرد در زندگی مشترک ؛ نکات مهم و حیاتی که هر زن و مرد برای داشتن یک زندگی با آرامش نیاز است که بداند